• Staith End 01 HGA
  • Staith End 03 HGA 01
  • Staithe End 02 HGA
  • Staith End 07 HGA
  • Staith End 08 HGA
  • Staith End 09 HGA
  • Staith End 10 HGA
  • Staith End 10.1 HGA
  • Staith End 04 HGA
  • Staith End 06 HGA
  • Staith End 05 HGA
  • Staith End 11 HGA
  • model 11
  • model 10
  • model 08

Staithe End

This private dwelling on the South coast overlooking Christchurch Harbour sits in the centre of an important Conservation Area adjacent to a Grade 2 listed building. The entire long narrow site stretching from the main high street down to the harbour side is carved out to create split levels, a sunken courtyard, garden terraces and an artist studio.  Natural light is brought into all parts of the plan at basement, ground and first floor by careful manipulation of levels and openings.  The result is a development which has an ambiguous relationship between inside and out, between built form and nature. 

The main architectural form of the building comprises a lightweight steel and glass box perched atop a heavy weight concrete base providing the thermal mass of the scheme. The basement contains the master bedroom opening out onto the sunken courtyard with the artist studio adjacent, along with a guest room, bathrooms and utility.  Ground floor contains living, kitchen and dining areas which spill out onto a south facing kitchen terrace.  First floor contains two further ensuite bedrooms and a more private living area with balcony from which the whole of the harbour can be viewed.


HDRI Skies used in the renders are by the legendary Peter Guthrie:

HDRi - 1847 Dusk Sun

HDRi - 1941 Dusk Blue

  • Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter
  • View our LinkedIn profile

© Henry Goss Architects 2012. Site by Groundnation.