• Lode 09
  • Lode 01
  • Lode 10.1
  • Lode 02
  • Lode 03
  • Lode 22
  • Lode 12
  • Lode 24
  • Lode 14
  • Lode 3
  • Lode 17
  • Lode 21
  • Lode 19
  • Lode 20
  • Lode 23
  • Lode 05
  • Lode 08
  • Lode 06
  • Lode 07
  • Lode 25
  • Lode 04
  • Lode 15
  • Lode 26

Lode House

Henry Goss Architects' Lode House extension in East Cambridgeshire has finally reached completion.  The materials proposed echo the surrounding agricultural vernacular through the use of cor-ten cladding and timber lining to the solar shading element which even met with approval from the conservation officer despite having a clearly contemporary aesthetic so often resisted in conservation areas.

The design is conceived as a simple flat roof box with an environmentally controlling corten sleeve wrapping the volume and extending to the south to provide solar shading to the full height glass facade.  This extended sleeve is cut back at an angle following the path of the sun providing sufficient shading throughout the day during the summer and allowing penetration of sunlight in the winter months. 

The hard crust of the cor-ten sheet cladding is lined at the southern open end with locally sourced larch cladding providing a softer material environment to the terrace which extends out into the wooded garden.

Working on a very tight budget, all construction techniques are simple and all materials robust and utilitarian.  Many of the materials from the existing extension are being reused including timber joists, masonry as hard-core, kitchen cupboard carcasing and sanitaryware.  The cost savings made in the simplicity of construction and materials provide an increased budget for the key elements such as the triple glazed sliding doors increased insulation levels and higher floor finish specification.

  • Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter
  • View our LinkedIn profile

© Henry Goss Architects 2012. Site by Groundnation.