• hindhouse01
  • hindhouse2
  • hindhouse08
  • hindhouse09
  • hindhouse10
  • hindhouse11
  • hindhouse12
  • hindhouse13
  • hindhouse14

Hind House

This House sits within the functional floodplain on the banks of the river Loddon, near Wargrave. The design challenge was not only to create a dwelling on a site which was subject to annual flooding, but crucially to do so in such a way that was deemed appropriate by the Environment Agency.

The concept is based on three volumes raised above the flood plain on steel columns organized in a pin-wheel form. A long cedar-clad living wing connects through a central entrance hall to the two-storey bedroom wing. A zinc-clad guest wing projects between the two volumes providing an entrance sequence up a stainless steel staircase from an undercroft parking area.

With unprecedented flooding across the UK during the past few years, this house provides and interesting case study of how some of the issues arising from this may be dealt with. The project was completed in December 2008.

The House was Awarded an RIBA Award in 2009 and was short listed for the Grand Designs Best New Home Award and the Stephen Lawrance Prize.

Credit: Henry Goss working as Project Architect at John Pardey Architects 2007
  • Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter
  • View our LinkedIn profile

© Henry Goss Architects 2012. Site by Groundnation.