• 05.1
  • 04.1
  • 02.1 thumb2
  • 03.1
  • 11.1
  • 12.1
  • 09.1
  • sectional 05
  • sectional 02

Hampsted House

The brief for this tight, steeply sloping site in North London called for the extension of a Georgian town house and the refurbishment of an existing garden room with associated external amenity space.

The principle challenge was the integration and rationalization of the many disparate elements within a historic walled garden. 

Two interlocking volumes link the existing house with an undercroft garden room.  The convergence of these two volumes creates a double height library serving a day room/studio at the upper level and a breakfast room on the lower level.  The lower level links to a relocated kitchen area within the existing house and spills out onto a new garden terrace replacing an existing brick extension.

The subtle manipulation of the site’s three-dimensional geometry provides a significant increase in usable space and connects the existing house with previously redundant external space.

The required concrete retaining structures are expressed as internal finishes with larch cladding and integrated furniture and joinery providing visual warmth and acoustic attenuation.

  • Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter
  • View our LinkedIn profile

© Henry Goss Architects 2012. Site by Groundnation.