• Bilgola Ocean View 1mini
  • Bilgola Ocean View 2mini
  • Bilgola Ocean View 3mini
  • billa

Bilgola Ocean View

This House, located North of Sydney in New South Wales, Australia, was conceived as three discrete timber boxes linked by external amenity space. The design faced many onerous challenges: strict bushfire mitigation measures; a detailed bushland management plan restricting footprint and construction type and complex geotechnical measures to cope with the slip potential of the steeply sloping site.

The three pavilions form a house which maximizes the northern aspect of the site with all habitable rooms facing north, thus benefiting from direct solar gain (Southern Hemisphere). The living areas in the two lower pavilions face each other across a large deck with a swimming pool spatially linking the two creating a single large inside/outside living area.

Narrow floor plates facilitate natural cross ventilation throughout whilst under-floor heating within the exposed concrete floor provide the principal winter heat source. Storm water retention and rainwater collection tanks are located in the undercroft of the lowest pavilion.

Credit: Henry Goss working as Project Architect at Collins and Turner 2004

 

  • Like us on Facebook
  • Follow us on Twitter
  • View our LinkedIn profile

© Henry Goss Architects 2012. Site by Groundnation.